Hej børn ude i verden.

Vi er elever i en 6. klasse, der går på Skovboskolen.
Skovboskolen ligger på Sjælland, som er en del af Danmark. Vores skole ligger 50 km. syd for vores hovedstad, der hedder København.
På vores hjemmeside (www.skovboskolen.dk) kan I se, hvordan skolen ser ud.

Nu kommer vi til det: Vores matematiklærer, Lise Vikkelsø, hun kom her op til jul, og spurgte os, om vi ikke syntes, det kunne være sjovt at arbejde med noget, hun kaldte fire-farve problemet. Det var så OK!.

Vi startede med at tegne nogle kruseduller på et stykke papir uden at løfte blyanten. Opgaven gik så ud på, at farve de lukkede rum, der fremkom med så farver som muligt, og der gjaldt det, at to ens farver ikke måtte støde op mod hinanden.

Så vidt så godt. - Det gik an! - Vi blev enige! - Vi fandt en regel! - Sådan noget går vores matematiklærer nemlig meget op i!!

Spørgsmål: Kan du også finde den regel??

Vi gik videre, og nu måtte vi godt løfte blyanten fra papiret. Og hvad skete der? nogle gange skulle der bruges 3 farver og nogle gange 4.

Spørgsmål: Kan du finde ud af, hvornår man kan nøjes med 3 farver, og hvornår det er nødvendigt med 4? Altså en regel!

Så kom det, der var sjovest. For nu gik vi hen til en afdeling på vores skole, hvor vi har 14 PC'er samlet. Her lavede vi, efter samme princip, tegningerne i tegneprogrammet Paint. Det var meget hurtigere at farve på denne måde.

Nu kommer det morsommeste. For Lise Vikkelsø, hun sagde noget med, at det altid var muligt at farvelægge en tegning med 4 farver, efter de der principper. Men... vi har lavet nogle tegninger, som kræver 5 farver, og hun har selv prøvet én gang uden hun kunne!!
Hvis det ikke kan lade sig gøre at nøjes med 4 farver, har hun lovet os flødeboller og tilmed sagt, at så er vi blevet verdensberømte i Danmark, for siden man først opstillede problemet i 1852, så har ingen matematiker kunne bevise, at det var sådan, men der har heller ikke været nogen, der har lavet en tegning, der krævede 5 farver.

Spørgsmål: Kan du farve de udvalgte af vores tegninger med kun 4 farver.

Udfordring: Prøv at sende nogle "svære" tegninger til os, og lad os prøve!!

I første omgang får I Lise Vikkelsø's mail-adresse. Men hvis I bruger vores navn, så kan vi godt svare selv, for vi er ved at være ret gode til engelsk.


Sidst opdateret den 18. januar 2002